Wedding cake

De bruidstaart kom oorspronkelijk uit Frankrijk. De taart bestaat uit verschillende lagen cake en pudding, gevuld bijvoorbeeld met vruchten, noten en bekleed met marsepein en/of glazuur. De onderste laag van de bruidstaart is natuurlijk het grootste gedeelte van de taart. De bruidstaart kan worden opgebouwd tot ongeveer anderhalve meter hoog. Op de bruidstaart staan meestal bruidspoppetjes (man/vrouw – man/man – vrouw/vrouw).

Een oude traditie is dat de bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid en bruidegom. Een bruidstaart is vaak een meesterwerk van een gespecialiseerde banketbakker. De bruidstaart wordt namelijk nog op een ambachtelijke wijze gemaakt. Kosten van de bruidstaart zijn afhankelijk van het aantal lagen dat de taart telt en de inhoud, vorm en opbouw.

Traditiegetrouw wordt een bruidstaart meestal aangesneden aan het einde van het trouwdiner. Bij het aansnijden van de taart zijn alleen directe familieleden en goede vrienden van het bruidspaar aanwezig. De bruidstaart wordt aangesneden door de bruid en bruidegom. De bruid en de bruidegom nemen daarvoor samen het, eventueel versierd, mes of zwaard in de handen, en steken het mes of zwaard in het midden van de onderste taart. Zij zijn degenen die al eerste het eerste stuk taart opeten. Vervolgens neemt de bediening het mes of zwaard over en serveren zij de overige stukken taart aan de aanwezigen van de bruiloft.

Gepaard aan het aansnijden van de bruidstaart gaat meestal een speech van de vader van de bruid en/of de vader van de bruidegom betreft de felicitaties van het tot stand gekomen huwelijk. Na deze korte toespraak heffen de aanwezigen meestal een glas champagne om op deze manier het bruidspaar veel toekomstig geluk toe te wensen.